Top
Antiek

Antiek
AaBb en Didas dekens
In de jaren '70 had geen dekbedden, maar lakens en een deken. En 's winters twee dekens en een kruik want verwarming op de slaapkamer was er doorgaans niet. (De meeste huizen hadden een gas- of kolenkachel in de kamer, en dat was het.)
Bekende merken van dekens uit de jaren '70 zijn AaBb en Didas. De AaBe-dekens waren ook bekend bij defensie, ze waren verstrekt aan de mariniers in een groene tint en aan de marine in het wit. Bij de Didas-deken denk iedereen aan het katje dat je bij een deken kreeg. De dekens waren van goede kwaliteit en lekker warm!

Lees meer over AaBb >>

Lees meer over Didas >>Asbak van MetawaAsbak Metawa, foto uit 1973 en een foto van nu.
In de jaren '70 werd nog volop gerookt. Niet alleen thuis, maar ook in de auto, bus, trein. Ook in openbare gebouwen was het heel normaal dat er gerookt werd. Zo rookte men in het postkantoor, in het gemmeentehuis en men stond rustig al rokende bij een winkel af te rekenen! Sigaretten konden door iedereeen van iedere leeftijd gekocht worden. Bij verjaardagen was het gebruikelijk dat er op tafel een glas of luxer, een bekertje met sigaren en sigaretten stond, het liefst van verschillende merken en zwaarte. Asbakken waren daardoor overal te vinden en in de meeste huishoudens waren ze van allerlei soorten, maten en kleuren te vinden.

Lees meer over Metawa >>

Kledinghangers


In de kast hadden we houten kledinghangers. Op veel hangers stond een bedrijfsnaam.
Onder andere de namen Hoyer en Meijering.

Lees meer over Hoyer >>

Lees meer over Meijering >>

Kwartetten


In ieder huis was wel een kwartetspel te vinden. Bij ons meerdere.
Van ieder spel de voorkant en achterkant van de kaarten. Bij de onderste drie spelen ook de bijbehorende doosjes.


RokenBij een bezoek of verjaardag kan de gast een fijne sigaar aangeboden worden. Bij een rokertje hoort een asbak. Deze mooie helder glazen asbak, model Moravia, is ontworpen door Max Verboeket voor Kristalunie Maastricht. De asbak heeft een doorsnede van ongeveer 17 cm.


Koektrommels van Verblifa


Verblifa koektrommels
In de keukenkast stonden twee koektrommels op elkaar. De kleine gevuld met chocolaatjes en de grote gevuld met koeken. Op zondagmiddag mochten we één chocolaatje. Meestal een ice-cup, maar rond kerst waren het natuurlijk chocolaatjes in de vorm van een ster of kerstboom. Als we uit school kwamen kregen we twee verkade biscuitjes of een penny-wafel. Op zondagmorgen was er bij de koffie een gevulde koek of een punt sneeuwster. In het museum van Deventer is een kleine trommel te vinden. Op een kaartje erbij staat: Deze koekblikken hebben een zogenaamd kralendecor. Ze werden in de jaren 1950-1960 geproduceerd en volop geëxporteerd naar Amerika.

Lees meer over Verblifa >>
Pannen van Berk Kampen


Pannen van Berk Kampen met onderzetters van Tomado. Onverslijtbaar! Wie had ze niet? Ik zie nog de boerenkool in de grootste pan. Er bovenop ligt een grote worst uit de slagerij van mijn vader.
Berk Kampen was een producent van metalen keukengerei zoals potten en pannen. Het bedrijf is officieel in 1851 door de koper- en blikslager Hendrik Berk opgericht in Kampen in de Nederlandse provincie Overijssel. In Kampen bieden onder meer de drie kazernes een interessante afzetmarkt voor de producten. Het bedrijfje vervaardigt huishoudelijke artikelen, in het bijzonder van koper en ijzer, in 1870 komt er een speciale afdeling voorvertinde ijzerwaren aan de Boven Nieuwstraat; het ontwikkelt zich gestadig en breidt zijn productieprogramma geleidelijk uit. Na het overlijden van Hendrik in 1876 neemt zijn oudste zoon Johannes (Jan) de zaak over, waarbij in de volgende jaren zijn broers Frederik, Johan Coenraad en G.B. (Gerrit) zich voegen. In 1888 komt er een nieuwe structuur en krijgt het bedrijf de firmanaam H. Berk en Zoon.
Bron: Wikipedia. Ga naar Wikipedia voor het volledige verhaal.


SchaatsmutsEen foto uit 1973 en een foto uit 2017 waar een Wildebras-pop een schaatsmuts draagt.Suikerschuif
De suikerautomaat of suikerschuif van van de firma van den Broek uit Den Haag.
Albert van den Broek vertelt:
Suikerpot: “Elke druk op het knopje, één lepel suiker in uw kopje!”
Dit was de slogan die in de jaren ’20 bij deze suikerpotten, of suikerknippen hoorde. Je drukte op een knopje en dan viel er suiker uit het schuifje. Deze suikerpotten kent vrijwel iedereen. Maar wat lang niet iedereen weet is dat het Haagse Suikerpotten zijn. Het rechte model is door mijn overgrootvader ontworpen/uitgevonden, het buikmodel door mijn opa. De fabriek stond in de Elandsstraat 107a. De suikerpotten werden over de hele wereld geëxporteerd. Thuis heb ik vijf exemplaren staan, deze heb ik gevonden op rommelmarkten. Het leuke vind ik dat op de originele suikerpotten mijn achternaam staat.
In 1951 te koop bij Blokker voor fl. 3,88 (Omgerekend € 1.80)TandpastaIn het museum is een metalen tube tandpasta.

Tandpasta werd voor het eerst geproduceerd in 1850, door de Amerikaan Washington Wentworth Sheffield. Deze werd gemaakt van zeep en kalk en aanvankelijk verkocht in een glazen pot ('Dr. Sheffields Creme'). In 1892werd door Sheffield het bedrijf Beecham'sopgericht dat de productie en verkoop van tandpasta krachtig toe deed nemen. Vanaf dat moment werd de tandpasta in tubes verkocht.
De verkoop van tandpasta startte in Nederland omstreeks 1936. Het werd vervaardigd in de Erdal-fabrieken te Amersfoort. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd fluoride toegevoegd om tandbederf te voorkomen. Bron: Wikipedia.

1994: Introductie van de plastic sta-tube. De kartonnen verpakking verdwijnt.
2013: Invoering van kartonnen sta-verpakking om plastic tube.


Wildebras
Wildebras pop van speelgoedfabriek 't Poppenrijk. Deze pop in uit ongeveer 1960.

Lees meer over Wildebras >>